duminică, 10 noiembrie 2013

Critici - Cenaclul ARTF, Satu Mare

Critici - Cenaclul ARTF
Satu Mare, 10 noiembrie 2013.



Mi se par poezile unei tinere care exteriorizează dialogul ei cu realitatea mai mult sau mai puţin apropiată. Majoritatea au de fapt formă dialogată. Multe situaţii create, în care ea este regizorul, doresc a releva, un joc mărturisit al apropierii de o lume de care ne-am îndepărtat mulţi dintre noi, cea a naturii imediate care se relevă ochiului în forma sa simplă, din care poeta nu doreşte să desprindă sensuri filosofice sau meditative. Si bine face! Contactul cu lumea este duios, candid, pur, sensibil. Imaginile poetice din unele poezii ar trebui să fie mai coerente, mai lucrate. Jocul cunoaşterii, aşa cum ni-l propune Alina, nu se ridică la nivelul poeziei. Mi-au plăcut poeziile ,Toamna’’ şi ,, Timpul’’ care au expresie poetică concentrată, dar păstrează linia pe care se înscrie poeta. Să mai auzim de tine, Alina!

  Prof. LIVIA MARCAN, Satu Mare, 10 noiembrie 2013.


Mi-a făcut o deosebită plăcere să lecturez poeziile jucăuşe ale Alinei. Am remarcat în primul rând uşurinţa cu care scrie, tonalitatea liniştitoare, calmă şi armonioasă a versurilor, ritmul şi rima care sunt un plus destul de rar întâlnit în poetica zilelor noastre.
Diversitatea şi modul de abordare a temelor alese în poeziile prezentate, mi-au lăsat impresia că sunt foarte potrivite cărţilor pentru copii.

Cu drag, prof. Szigeti Elvira-Marcela, Satu Mare, 10 noiembrie 2013


Poeziile Alinei aduc multă prospetime, par poeziile unei persoane tinere care se joacă cu sentimentele. In primele poeme are uneori pierderi de ritm si cred ca mai are de lucrat  la ele. Mi-au plăcut in mod deosebit ,,Dimineata,, ,,Mai stai,, si ,,Bunica,,.  Versifică uşor asa încât apreciez în mod deosebit acest lucru.


 Jurist  Loredana Ştirbu, Satu Mare, 10 noiembrie 2013

Alina Cristea în creaţiile sale poetice practică modalităţi diferite de exprimare ceea ce arată talentul său şi capacitatea de creaţie. Ea scrie de la o poezie model clasic la o poezie prozaică, ceea ce este garanţia unei moderne dezvoltări artistice eliberată de inhibiţie de o formă unică de creaţie. Crează o poezie a sentimentului dur, observaţia vine din parte şi viziune bărbătească ,, Privirea? De femeie ce trage din ţigară,, şi ,,Ce crudă isteria, iar mintea - ce bolnavă, Când singură în suflet ţi-ai picurat otravă, Şi iată azi, iubito, când clopotele-ţi bat, Veninul geloziei în ce te-a transformat!,, Sau ,,Mai stai iubita draga, tu nu vezi, Ca eu iti spun in fiecare zi, Sa mai ramai la mine cat o fi? Mai stai frumoasa mea cu ochii verzi!,, Exemplele pot continua
Ar fi interesant o creaţie mai feministă din partea ei, care cred că ar prinde-o mai bine, ar exprima mai bine vocaţia sa, ar reflecta personalizat problemele sale.

Prof. Ioan Andreica, Satu Mare, 10 noiembrie 2013


Te cert, pentru că te iubesc !


Există un dramatism profund în versurile Alinei Cristea. Interogaţiile adresate unui personaj anonim sunt pline de supleţe, dar şi de o refulare tacită. În alte ipostaze, ale dimensiunii sale poetice, încearcă să se refugieze în trupul unor personaje, pentru a evada dintr-o situaţie dureroasă: “ Sau fă-mă o sirenă-n umbra ta! “; “ Aş vrea să fiu un marinar la post “; “ O pasăre apoi aş vrea să fiu... “; “Eu mi-aş dori să fiu chiar însăşi Marea “.( Marea ). În poemul “ Dimineaţa “ poeta proiectează starea iubirii, pe care o întrevede cu ochii deschişi până-n zorii dimineţii: “ Aş vrea să-ţi fac cadou nemărginirea/ Şi de-am putea să fim aşa mereu... “ ( Dimineaţa ).De fapt, prin intermediul acestui poem pătrundem în lumea inefabilă a unei iubiri asemănătoare unei perle strălucitoare. Dialogul dintre iubit şi iubită este cel care alină durerile unui suflet atins de bagheta năucitoare a iubirii curate. Pentru a ieşi din spaţiul interogaţiilor poetice, poeta îşi alină durerile iubirii în dulceaţa odihnitoare a contemplărilor: “ Iată frunza se roteşte/ Îmbătată în cădere…; “ Iată norii cum înghit/ Precaut, dar mult din zare...” ( Toamna ). Aceste contemplări,desprinse din natură, rezonează cu trăirile interioare ale poetei, unde “ razele de soare” nu mai pot împlini iubirea mult aşteptată, iar bucuria, adică “ vara” împlinirii acesteia, se transformă într-o “ toamnă timpurie”.
Trecerea implacabilă a timpului este în defavoarea vârstei iubirii…( Timpul), iar când porţi în suflet neîmpliniri pline de speranţă, nu prea mai ai chef să te “joci” cu timpul. Dorinţa imaginară, din care se revarsă iubirea ca un fluviu, o regăsim în poemul “ Mai stai”: “ Mai stai cu frumuseţea nefirească/ Istorisindu-mi vrute şi nevrute…. În altă ipostază a creaţiei, destinul iubirii este pus sub semnul unei ghicitori: “ O brunetă înşelătoare face inima să-i salte…” ( Ghicitoarea ). Iubirea adevărată, pură, curată şi fidelă, rabdă şi această încercare acordată iubitului răzvrătit, orbit de un miraj, iar din această dramă nu lipsesc lacrimile unei dureri neîmpărtăşite.
După atâta osteneală şi luptă pentru o iubire autentică, poeta se relaxează într-o baie de amintiri, care-i redă liniştea, fie şi temporar, pe care o regăsim în poemele: „ Bunica “ şi “ Vis frumos “.Tărâmul mirific al copilăriei este oaza de linişte în care ne relaxăm preţ de câteva clipe efemere. Apoi, pornim din nou la drum prin această viaţă imprevizibilă şi întortocheată, în care fericirea şi iubirea sunt ca nişte fete morgane.
Poemele Alinei sunt o frescă interioară a unui suflet nobil, ahtiat după cupa iubirii adevărate, nesimulată şi necondiţionată. Dacă ar fi să concentrez în câteva cuvinte esenţa acestor poeme, l-aş cita pe Nichita Stănescu, care a spus la un moment dat: „ Te cert, pentru că te iubesc !”.

Poetul Dumitru Ţimerman, Satu Mare, 10 noiembrie 2013



Alina CRISTEA – O poezie de primă tinerete, cu  amprente aproape adolescentine, dar care anuntă un poet ce  bate la portile cetătii pe care o numim  Poezie.

Încă nedescătusată de clasicul scolastic, care  o atrage spre piesaj si  modele de poezie obisnuită, Alina Cristea percepe poemul modern cu antene sensibile, si îi face loc din când în când, în textele sale. Rămâne încă ancorată în lecturile care îmi amintesc de George Topârceanu, cum este aici:,, El viteaz, iar ea boema – ca o pana e de fina,/Îi da drumul sa viseze în balcon la gospodina;/ O poezie jucăusă, care cade cu accentul pe rime, un fel de floricele de porumb pe care  îti face plăcere să le rontăi, se te bucuri de el, apoi… treci mai departe.
Un talent evident, o poetă care ar putea fi de prima pagină, dacă  ar continua să scrie, dar si să citească poezie contemporană, să se confrunte la scenă deschisă cu poetii zilei.
,, Ssss! E liniste în delta!/Îsi croieste drum spre mal/Barca vechiului pescar/Enigmatica si zvelta..("Toamna în deltă") Iată un vers care convinge că Alina Cristea este poetă.

Scriitoarea Melania Cuc in volumul Petale lirice din 2010 - http://arhivamonitorcultural.wordpress.com/%E2%96%BC-noua-geografie-literara/melania-cuc-%E2%80%9Epetale-lirice%E2%80%9C-volum-colectiv-de-poeme-ce-merita-citite/

Un comentariu: